Szoftverek, file-ok, mappák

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Tartalomjegyzék

Alapok

Programok, file-ok, mappák - nem mondok újat azzal, hogy a számítógépnél töltött időnk nagy részét ilyesmivel töltjük. Éppen ezért az Apple igen sok energiát fektetett abba, hogy mindezt kellemessen, természetesen tehessük. A gépünkön mindenhol (a Desktop-on, a Dockban, a Finderben és más programok ablakaiban), szines kis ikonokkal találkozunk, de melyik mit csinál? Mi a különbség egy program és egy nyári fénykép között? Az OS X kezelőfelületében a gép-ember interfész történetének legjobb megoldásait találjuk.

TIPP: Kezdőknek a legjobb tanács a szóköz billentyűn elérhető Quick Look szolgáltatás bőséges használata. A Quick Look megmutatja (kinagyítva) az aktuálisan kijelölt mappa, vagy alkalmazás tulajdonságait, a legtöbb filenak pedig a tartalmát is. A Quick Look az OS X-en belül majd mindenhol elérhető.


Programok

A számítógépünkön programokat, alkalmazásokat futtatunk egy-egy konktéz feladat elvégzéséhez. Ilyen feladat lehet egy email megírása és elküldése a Mail nevű program segítségével, internetezés a Safari-val, zenehallgatás az iTunes-al, és sorolhatnám.

A programokat az OS X az Applications mappában tárolja, amit a Finder baloldali sávjából bármikor könnyen elérünk. Az alkalmazások indításához kattintson duplán az ikonjukra (Az OS X világában minden alkalmazás, mérettől és komplexitástól függetlenül egyetlen ikonként jelenik meg a felhasználó számára - a rendszer elrejti a a programot valójában alkotó többszáz file-t.)

Egy új alkalmazás telepítése nem áll másból, mint behúzni az ikonját az Applications mappába. A legtöbb Mac-es program alapból egy olyan ablakot dob fel, amiben csak az alkalmazás és az Applications mappa ikonjai vannak, hogy még véletlenül se rontsuk el.

Egy szoftver elindításához egyszerűen duplát kattintunk az ikonjára, a rendszeresen használt alkalmazásokat pedig kihúzhatjuk a Dock-ba. A magam részéről még ennél is egyszerűbb megoldásnak tartom a Spotlight használatát: Alma+szóköz kombó lenyomása után már gépelhetem is az indítani kivánt program nevét, és ha megvan (hamar) akkor egyszerűen entert nyomok.

Az induló alkalmazás ugrálni kezd a Dockban (hogy tudjuk hol van, ha később szükségünk lenne rá) majd megjelenik a program ablaka.

A futó alkalmazások között a Dock-on lévő ikonokra kattintva, vagy az Alma-TAB billentyűkombinációt használva válthatunk.

Egy futó program bezárásához nem elég a munkaablakot bezárni - a program menüjét kell használni, amit a képernyő tetején lévő sávban jelenít meg (a sáv mindig az éppen aktív program menüpontjait mutatja). Tehát pl. a Mail levelezőprogram bezárásához a Mail programban kell lennünk, majd a felső sávban az alma menü melletti Mail menüpontra kattintva lenyitjuk az alkalmazás menüjét, és ott rákattintunk a Quit menüpontra. (a legtöbb programnál működik az Alma-Q billentyűkombináció)

Az alkalmazások letelepítéséhez egyszerűen áthúzzuk az Applications mappában található alkalmazásikont a Trash-be.

Fájlok

A programok amiket a számítógépünkön használunk az általunk készített adatokat fájlok (állományok) formájában tárolják. Tehát amikor egy dokumentumot mentünk, szövegfájlt hozunk létre, amikor fényképeket mentünk le a digitális fényképezőgéről, képfájlokat másolunk, és amikor zenét töltünk le az internetről, audiofájlokat töltünk le.

A különböző fájlokat az OS X mindenkor egy-egy karakterisztikus ikonnal+a fájl nevével jeleníti meg. Az ikonra duplán kattintva nyithatjuk meg az adott fájlt.

A fájlok használatához mindig szükség van a megfelelő programra: .doc fájl megnyitásához szükségünk lesz egy Word vagy egy Pages programra, míg fényképeink kezeléséhez a Preview és az iPhoto is rendelkezésre áll. De szerencsérre ezzel nem kell foglalkoznunk - a rendszerünk mindezt intézi, és csak akkor szól, ha egy bizonyos fájltípus kezeléséhez nem áll rendelkezésre semmilyen program.

Egy fájt úgy is megnyithatunk, hogy ráhúzzuk a megfelelő program Dock ikonjára.

A fájl bezárásához egyszerűen kattintsunk az ablak bal felső sarkában lévő piros pöttyre. (a fájl/ablak bezárása nem zárja be magát a programot).

Mappák

A Macintoshunkon lévő mappák alig különböznek a fizikai valóságban létező névrokonaiktól. Ha rendszerezni szeretnénk a villanyszámláinkat, fogunk egy mappát, ráírjuk hogy ELMÜ, és belerakjuk a számlákat. Aztán ha újabb számla jön, azt is ide rakjuk. A számítógépen ez pontosan így működik. A mappák fájlok, illetve más mappák rendszerezésére/tárolására szolgálnak.

Az OS X egy saját kezdőmappát (angolul Home folder) nyit számunkra már az első belépéskor. Ez a mappa a saját felhasználónevünkkel jelenik meg a Finder baloldali sávjában. Ez egy ún. rendszermappa, tehát sem törölni, sem átnevezni nem lehet. Alapvetően csak ezen a mappán belül dolgozzunk, fájlainkat ide, vagy az itt létrehozott almappákba mentsük/másoljuk (ez azért fontos, mert ezzel elkerülhető hogy vadászni kelljen a fájlokat, amikor másik gépre költözünk majd).

A Home mappánkban egy sor további mappát is találunk - a Mekkünk ezekbe tud automatikusan rendszerezni fájlokat (szövegfájlokat a Documentsbe, képet a Pictures mappába másol, zenét a Music-ba), és mi is ide pakoljuk azokat a dolgokat, amiket kézzel mentünk le. Ezek a rendszermappák megjelenésükben is különböznek a sima mappáktól.

Az egyes mappákon belül bárhány almappát létrehozhatunk, tehát a Documents-en belül létrehozhatjuk a 'munka', 'regényírás', 'villanyszámlák' mappákat: ehhez kattintsunk a Finderben a File > New Folder menüpontra. Ilyenkor megjelenik egy új mappa ikonja, alatta az untitled folder névvel, amit egyszerűen írjunk felül az általunk adni kívánt névvel.

Ha egy fájlt, egy alkalmazást, vagy egy másik mappát át akarunk tenni egy mappába, egyszerűen húzzuk rá az egérrel, és dobjuk rá.

Get Info

Ha szeretnénk több információt szerezni egy adott programról, fájlról vagy mappáról, akkor az Alma+I billentyűkombinációt lenyomva kérhetünk részletes tájékoztatást a Get Info szolgáltatáson keresztül.

A Get Info az elérhető összes információt összegyűjti az adott elemről, például egy fájlról megmondja hogy milyen típusú, mekkora a fájl mérete, mikor készült, milyen alkalmazás kezeli, milyen felhasználók férnek hozzá, stb.

Személyes eszközök