Universal Binary

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

http://images.apple.com/macosx/images/indexuniversal20060109.gif

Tartalomjegyzék

Mi az a Universal Binary?

Röviden

A "Universal Binary" (vagy a fórumokon gyakran "unibin") néven emlegetett programok képesek mind a PPC, mint az Intel processzoros Macintosh számítógépeken emulálás nélkül futni, kihasználva az adott gép hardveres lehetőségeit. A nem "unibin" programok, Inteles Macen való futtatásához a rendszernek a Rosetta emulálást kell használnia, amely lelassíthatja azok teljesítményét.

Részletesebben

A Universal Binary az Apple terminológiája szerint (NeXT-nél még Fat Binary volt a megnevezés) az a futtatható program, amely több különböző architektúrájú processzorra lefordított kódot is tartalmazza. Ennek köszönhetően az adott program bármely olyan processzoron futó Mac OS X-en futtatható, amelyikre le lett fordítva és nincs szükség processzoronként külön programot előállítani.

Több processzorra fordítani programot az Xcode 2.1-es változatától lehet. Az Universal Binary használata hivatalosan a Tiger-től támogatott.

Hogyan tudhatom meg egy programról, hogy Universal Binary?

Egyszerűen. Jelöljük ki a kérdéses programot, majd a Get Info-val kérjünk róla információt. Ha a General dobozon belül a Kind mellé Application (Universal) van írva, akkor a program futni fog mind PowerPC, mint Intel processzorral szerelt Mac-en is.

Fájl:Getinfo univ.png

És ez új dolog?

Nem. A NeXT alkalmazta először a formátumot a NeXTSTEP 3.3 operációs rendszerében. A technikai hátteret az operációs rendszer bináris formátuma, a Mach-O biztosította akkor és most is.

Első körben Motorola 680X0 processzor és Intel i486-os kódot tartalmazott, később ez a kör felbővült HP PaRISC és Sun Sparc processzor kódokkal.

http://www.channelu.com/NeXT/NeXTStep/3.3/nd/DevTools/02_ProjectBuilder/ProjectBuilder.htmld/F4.gif
Több processzor beállítása a Project Builderben (NeXT / OpenStep)


http://developer.apple.com/documentation/MacOSX/Conceptual/universal_binary/art/build_options.jpg
Ugyanez Xcode 2.0-ban (Mac OS X)

Később, amikor az Apple megvette a NeXT-et, az először Rhapsody kódnéven futó jövőbeli Mac OS X változatok (Developer Release) még párhuzamosan léteztek Intel x86-os platformra is. A 10.0 megjelentetésével azonban az Apple beszüntette a Mac OS X Inteles portolását, egyedül a Darwin alapokat fordította le minden újabb változatnál.

Hol találhatok unibin szoftvereket

Itt a Wikin belül is elkezdtük a felhasználóink számára hasznosabb unibin szoftverek listájának összegyűjtését: Hasznos Intel Macintosh alkalmazasok

Természetesen a Macupdate és a Versiontracker oldalain is megtalálhatóak az Universal Binary alkalmazások.

Hasznos oldalak

Személyes eszközök