Darwin

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

Mi az a Darwin?

A Darwin a Mac OS X operációs rendszer magja, amely egy nyílt forráskódú kernelen fut melynek neve XNU. A Darwin maga is nyílt forráskódú, a Mac OS X többi része nem.

A Darwin néhány fontos technikai megoldást tartalmaz. A legfontosabbab között a Mach 3.0 mikrokernel, az operációs rendszer 4.4BSD alapú szolgáltatásai, nagy sebességű hálózati lehetőségek és több típusú integrált adat rendszer (file system) támogatása.

A Mach kernelt eredetileg a Carnegie-Mellon Egyetemen fejlesztették ki. Ez az egység felügyel a számítógép összes eljárására és feladatára. Az Apple fő szoftvermérnöke, Avie Tevanian részese volt a Mach fejlesztésének a Carnegie-Mellon Egyetemen és nem kis része volt a Mac OS X felépítésében sem. A Mach kernel olyan lehetőségeket biztosít a Mac OS X számára, mint a védett memóriaterület (protected memory) és többprocesszoros feldolgozás (symmetric multiprocessing, SMP).

Jelenleg a Darwin futtatható az mind az Apple PowerPC, mind az Intel architektúráján, bár az Intel oldalon a támogatás meglehetősen korlátozott.

2002 áprilisában az ISC és az Apple megalapította az OpenDarwin.org oldalt, amely tulajdonképpen a Darwin fejlesztőinek társasága. Az OpenDarwin saját maga is kiad egy különálló Darwin operációs rendszert.

2003 júliusában az Apple, APSL licensz alatt kiadta a Darwin 2.0-t. A Free Software Foundation ezt a kiadást ingyenes szoftvernek ismerte el, aminek a Darwin korábbi kiadása nem felelt meg az APSL licensz alatt (bár nyílt forráskódú szoftvernek már akkor is megfelelt).

Forrás: http://mac.wikicities.com/wiki/Darwin

Hasznos oldalak

Személyes eszközök