Helyesírás-ellenorzés

A Magyar Macintosh Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Segabor (vitalap | szerkesztései) 2015. április 9., 12:48-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

Mi a helyzet a magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzéssel?

Mac OS X-ben alapból nincs beépített magyar nyelvű ellenőrző eszköz. Azonban létezik három ingyenes, szabadon felhasználható, nyílt forrású megoldás, amely beépülve a rendszerbe, a Cocoa alapú programokban - TextEdit, Mail, Pages, stb. - megjelenik, mint rendszerszintű szolgáltatás.

Telepítés Mac OS X 10.6 alatt

  1. A következő oldalról töltsük le a "Szabad szótár" legújabb kiadását (a letöltendő file neve "hu_HU-1.6.x.tgz" vagy valami hasonló): http://magyarispell.sourceforge.net/
  2. Tömörítsük ki a file-t. Ebben látnunk kell majd a "hu_HU.dic" és "hu_HU.aff" file-okat.
    Fájl:20100901SpellingInstall1.jpg
  3. Finderben navigáljunk el a saját felhasználói mappánkon belül, a "Library" mappába.
  4. A "Library" mappában, ha még nem létezik, hozzuk létre a "Spelling" nevű mappát.
  5. Ebbe a mappába másoljuk be a "hu_HU.dic" és "hu_HU.aff" nevű fileokat.
  6. A telepítéssel készen is vagyunk. Ezután a System Preferences-ben (Language&Text/Spelling) illetve a Cocoa alapú programokban azonnal elérhetővé válik a magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzés.
    Kép:Ispell.png


A szótár szókincse folyamatos gondozás alatt áll, adatbázisát a Hunspell, az OpenOffice, valamint számos levelező kliens, illetve web böngésző kiegészítésként használja helyesírás ellenőrzésre. Az első két megoldás (MySpellX, Aspell) is ezt az adatbázist alkalmazza, pontosabban egy jóval korábbi változatát.

Microsoft Office-ban nem jelenik meg a magyar helyesírás-ellenőrzés. Miért?

Sajnos a Microsoft Office nem Cocoa, hanem a régebbi rendszerrel kompatibilis Carbon alapokra írt szoftver, így nem működik vele a fent említett bővítmény. Ugyanakkor külön megvásárolható a közismert Helyes-e? helyesírás-ellenőrző és elválasztó program (ez nem jár a Mac-es Office-hoz).


Lehetőségek Mac OS X 10.6 előtti rendszereken

Az alábbi linken, a fejlesztői oldalon elérhető a program Universal Binary változata is, azaz Intel alapú Macintosh-okon is natív módon fut: http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=68282

Személyes eszközök