A Google 10x annyi adatot kér

Egy friss felmérés szerint az androidos eszközök tízszer annyi adatot küldenek a Google-nek, mint amennyit az iOS eszközök az Apple-nek.

A Digital Content Next kutató cégtől Douglas C. Schmidt, aki számítástechnikai professzor a Vanderbilt University-n a “Google Data Collection” (Google adatgyűjtés) című tanulmányában a két legnépszerűbb mobil operációs rendszer atyjának adatgyűjtési irányelveinek összehasonlításáról írt.

Ebből az irományból kiderül, hogy a Google sokkal inkább kíváncsi arra, hogy mit csinálnak az Android operációs rendszert futtató okostelefon felhasználók, mint az Apple az iOS tulajokra.

Schmidt felfedte, hogy egy magára hagyott androidos telefon, melyen a háttérben meg van nyitva a Chrome, 340 alkalommal küldte el a Google-nek az eszköz helyzetét egy nap alatt. iOS-en lezárt készüléken egy Safariban megnyitott Google oldal ezen idő alatt 0 kérést teljesített a keresőóriás felé.

Feloldott készüléknél is megmaradt az iOS előnye, ekkor a Google 50x több alkalommal kapta meg az adatokat az androidos kütyüről, mint az iOS-t futtatótól.

Az írásban Schmidt az Associated Press felmérésére is hivatkozott, akik korábban megállapították, hogy az androidos telefonokon több Google alkalmazás akkor is elküldi a felhasználó helyzetét, ha az explicit módon kikapcsolja a helymegosztást az alkalmazás számára a beállításokban.

A Google azt nyilatkozta, hogy az adatvédelmi irányelveik a helymeghatározás kapcsán egyértelműen vannak megfogalmazva. Ennek ellenére persze a Google akkor is megszerzi a helyelőzményeket, ha a funkciót a felhasználók kikapcsolták.

A helyadatokra a Google-nek főleg a hirdetések pontosabb küldése miatt van szüksége, hiszen a cég üzleti modellje a hirdetésekből befolyó pénzeken alapul.

Ezzel szemben az Apple nem szorul rá, hogy a felhasználók adataiból keressen pénzt, ezért a megszerzett adatokat kizárólag a felhasználói élmény javítására használják. Mindemellett azt is érdemes megemlíteni, hogy az Apple amikor csak lehet, elkerüli a szerverekre történő adatküldést és a legtöbb számítást az eszközökön oldja meg.

Ez a tanulmány ismét megerősítette azt, amit már többször hallhattak azok, akik ismerik a két cég működési elveit. A Google-nél a felhasználó a termék, míg az Apple-nél az eszközök a termékek.

Ez két gyökeresen eltérő filozófia, de jó, hogy mindkettő elérhető a piacon, hisz így a felhasználók kezében van a döntés, hogy melyik mögé állnak be.

Nálad szempont volt az Apple cuccaid vásárlásakor az Apple adatvédelmi filozófiája?

0 hozzászólás

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!