Szexi lett az új Apple Watch

Apple Watch Series 4

Tavaly az iPhone X teljesen átalakította azt, hogy milyen kép él a fejünkben az iPhone-ról. Idén az Apple Watch Series 4 ugyanezt teszi az órával.

Tegnap este Jeff Williams az Apple médiaeseményén bemutatta az Apple Watch Series 4-t, mely nagyobb kijelzőt, vékonyabb házat, EKG-t és sok mást hoz magával.

Kezdjük a szomorú hírrel: véget ért az Apple Watch Edition vonal. Az első Apple Watch készült aranyból, a második generációtól pedig kerámiából is, de valahogy nem voltak erre vevők a felhasználók. Ki gondolta volna, hogy ugyanannak a funkcionalitásnak egy sokkal drágább házba csomagolt változata nem lesz sikeres?

Dizájn

Az új Apple Watch 40 és 44 mm-es variánsokban vásárolható meg. Az előző generációkból 38 és 42 volt a két méret, de ez nem jelenti azt, hogy ki kell dobnod a régi szíjakat: az Apple megtartotta a kompatibilitást a jelenlegi óraszíjakkal!

Az Apple által használt méretmegjelölés a ház magasságára utal milliméterben és az idén nőtt 2 mm-rel, így változott az órák mérete is.

Pontosítva:

  Szélesség Magasság Vastagság
Apple Watch Series 3 (38mm) 33,3 mm 38,6 mm 11,4 mm
Apple Watch Series 4 (40 mm) 34 mm 40 mm 10,7 mm

Miután az Edition megszűnt, az Apple Watch háza most már csak alumíniumból vagy rozsdamentes acélból készül, utóbbiból idén először választható arany variáns.

Az új, vékonyabb (de magasabb) ház szép, de az igazi lehengerlő újítás az új kijelző.

Az Apple állítólag azt akarta elérni, hogy 30%-kal nagyobb legyen a kijelző, úgy, hogy nem nőtt meg jelentősen a ház. Ezt sikerült is összehozniuk: az új órák kijelzője majdnem széltől szélig ér és lekerekített a sarkoknál, pont mint az iPhone X-nél.

Az új kijelzőmérettel új számlapok is érkeztek, melyek sokkal több információ megjelenítésére képesek.

Teljesítmény

Az Apple Watch Series 4-ben az Apple új S4 SiP-je (System in Package chip) található, mely teljes egészében felel az Apple Watch összes funkciójáért és működéséért. Az Apple szerint az Apple Watch az egyetlen olyan elektronikai termék, ami egy SiP-en fut teljesen.

Ha ez önmagában nem lenne elég szép, az új S4 az első olyan Apple Watch csip, ami 64 bites. Ez önmagában még nem jelentene drasztikus gyorsulást, de az Apple máshol is módosított a dolgokon, így az új Apple Watch 2x gyorsabb, mint elődje.

Javított hardveres funkciók

Az új Apple Watch hangszórója 50%-kal hangosabb, így jobban hallhatod majd Sirit és könnyebben telefonálhatsz.

Utóbbi miatt a mikrofon átkerült az oldalsó gomb és a digitális korona közé, így elkerülve a visszhangot.

Az eszköz akkumulátor-üzemideje ugyanúgy 18 óra használat, mint elődjénél, előrelépés csak a kültéri edzéseknél történt: GPS használatával 5 helyett 6 órát bír.

A hátlapja fekete kerámiából és zafírüvegből készült. Ez lehetővé teszi, hogy az antennák mindkét irányba próbálkozhassanak az adatok küldésével és fogadásával. Az Apple Watch Series 3 mobil adatforgalomra képes változata például csak a kijelzőn keresztül jutott térerőhöz.

Az érzékelők terén is történt változás. Az új gyorsulásérzékelő 8x gyorsabban képes mintavételezni, ennek eredményeképp a Series 4 már képes észlelni, ha elestél. Ilyenkor megböki a csuklód és ha nem reagálsz, hívja a mentőket. Ez is egy olyan funkció, amit remélhetőleg sosem kell használnod, de zseniális, hogy ott van, ha kell.

Az iPhone-oddal is jobban tartja majd a kapcsolatot az óra, mert támogatni fogja a Bluetooth 5 szabványt.

A digitális korona sokkal összetettebb alkatrész lett az új órában. 30%-kal kisebb mérete ellenére 21%-kal több alkatrészt rejt magában, többek közt képessé vált haptikus visszajelzésre és került bele egy titánium elektróda.

Ez pedig átvezet a következő kategóriába…

”Majd” érkező újdonságok

Az Apple Watch Series 4 lehetővé tesz egy olyan újdonságot, amire sokan azt mondták, hogy egy jó ideig nem fog megtörténni: EKG került bele.

A hátlapra került pár extra érzékelő, a digitális koronába pedig egy titánium elektróda, így ha megfogod a digitális koronát, elkészíted a zárt kört és elindulhat az EKG mérés.

Sajnos az EKG alkalmazás azonban nem lesz kezdéskor elérhető az Apple Watch-on, később fogja megtanulni egy szoftverfrissítéssel.

Az EKG mellett a Series 4-es Apple Watch periodikusan ellenőrzi a szívritmust és szól, ha valami aggasztót talál. Sajnos azonban ez is egy olyan funkció, ami kezdéskor még nem lesz elérhető.

Összegzés

Összességében látható, hogy az Apple-nél az Apple Watch-on dolgozók a leginkább motiváltak és évről évre olyan újdonságokkal jönnek elő, amik ténylegesen javítanak a felhasználói élményen.

Ennek tökéletes bizonyítéka az Apple Watch Series 4, mely az eddigi legjobb Apple Watch.

2 hozzászólás
Appleboy
2018. 09. 14. @ 20:28
Appleboy képe

Ez már valami :) végre valami komolyabb előrelépés. A következő gernerációnál már merek venni ilyet is.

j2smith
2018. 09. 15. @ 01:44
j2smith képe

Vérnyomást kellene már mérni, meg vércukrot. Na az lenne a menő....
Nem tudom, mikor, és miért kell nekem EKG, de a másik kettő kellene minden nap.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!