10 éve kezdődött az Emoji sikertörténet

Boldog 10. születésnapot iPhone OS 2.2!

2008 november 21-én megjelent az iPhone OS (mai nevén iOS) 2.2-es változata, mely a japán felhasználóknak elhozta az Emojikat.

Az iOS 2.2 lehetővé tette a japán felhasználók számára, hogy apró mosolygó arcokkal díszíthessék üzeneteiket. A frissítés más újdonságokat is tartalmazott persze, de talán az Emojik voltak a legnagyobb hatással társadalmunkra.

A japán korlátozás egyébként nem tartotta vissza a felhasználókat, hamar beszivárogtak olyan alkalmazások az App Store-ba, melyek rejtett funkcióként engedélyezték az Emojikat más országokban is.

Akkoriban az Emojik még nem képezték az Unicode részét, hanem a japán SoftBank (az iPhone 3G-t akkoriban forgalmazó japán szolgáltató) rendszerén alapultak.

Az Emojik idővonala

  • 2008 november 21-én megjelent az iPhone OS 2.2, vele együtt az első adag Emoji
  • 2010 június 20-án megjelent az OS X Lion, mely az iOS 4.0 által támogatott Emoji karaktereket elhozta a Mac számítógépekre
  • 2011-ben megjelent az iOS 5 és többé nem volt szükség harmadik féltől származó alkalmazásokra az Emojik eléréséhez, hanem egyszerűen bekapcsolhatóvá vált az Emoji billentyűzet a Beállításokban
  • 2012 szeptemberében megjelent az iOS 6 összesen 376 Emojival, valamint ekkor állt át az Apple az Unicode szabványra
  • 2015-ben az iOS 8.3-mal nyúlt az Apple legközelebb az Emoji karakterekhez, ekkor jelentek meg a bőrtónusok és innentől van alapértelmezésben engedélyezve az Emoji billentyűzet

Világszerte óriási

Az Emojik 2010 októberében kerültek be az Unicode szabványba, azzal a céllal, hogy egységesen jelenjenek meg minden platformon. Korábban a japán mobilszolgáltatók külön-külön változatokkal rendelkeztek, ami sokakat összezavart.

Az Apple kezdeti 2008-as implementációja a SoftBank arcait használta és így ez a variáns lett a legtöbb esetben a vezető. Sokan úgy gondolják, hogy az Apple Emoji karakterei a “helyesek” és velük hasonlítják össze a többi operációs rendszer betűtípusait.

Az Apple jelenlegi hozzáállása

Az Apple nem diktálja az Emojik fejlődését, hiszen az az Unicode feladata, de javaslatokat szoktak tenni és nagyon is törődnek az apró sárga arcokkal. Ez kezdetben persze nem volt egyértelműen így.

2008-ban az Emojik csak a japán piacon lévő készülékekkel való kompatibilitás miatt kerültek be az iOS-be. Ehhez képest ma már az Emojik az Apple karakterének (haha) részévé válltak.

Tim Cook ünnepel az Emoji-világnapon, az Apple TV reklámokban, pólókon és Apple Store dekorációkhoz is használ Emoji karaktereket.

Az Emoji karakterek a társadalomra mért hatás mellett az iOS frissítések terjedését is segítik. A felhasználók ugyanis ki nem állhatják a fekete négyzeteket, ezért frissítenek az új rendszerekre. Ezzel az Apple és a felhasználók is jól járnak és ezt csak az Emojik sikerének köszönhetjük.

Ha érdekelne, hogy hogyan alakultak ki az első Emojik, nyári cikkemből többet is megtudhatsz róluk.

Ha pedig érdekelne, hogy mely Emojik változtak a legtöbbet az elmúlt évtized során, nézd meg az Emojipedia nagyszerű cikkét a témáról.

2 hozzászólás
TM@ci
2019. 01. 10. @ 14:10
TM@ci képe

Gyarts minél infantilisebb dolgokat a folyamatosan infantilizalodo vilagtarsadalomnak, angry birds, fingo-app,emoji... és tuti vilagsikered lesz és dölni fog a lé... :)

TM@ci
2019. 01. 10. @ 14:13
TM@ci képe

...ja és kozben a macOS egyre butul, mar azt sem tudja, hogy a Chrome-bol siman kihuzzon egy képet az asztalra, 3-4x-i probalkozasra sikerul, ha sikerul.

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!