Hogyan készül a FrankenMac?

Mióta Intel processzorokra váltott az Apple egyre többen próbálkoznak Mac-ek építésére sztenderd PC-s alkatrészekből. Számos internetes oldal foglalkozik ezzel a témával és éppen ezért mi nem is fogunk nagyon belemélyedni. Egy ilyen "Hackintosh" előnyét valószínű nem kell bemutatnunk. De mégis nagyjából hogyan zajlik le egy ilyen folyamat. Mik a nehézségei, mik a buktatói, mik a hátrányai?

Ár
Egy új Mac mini ára (USA) 600 USD. Ehhez 1.83GHz-es processzor, 1GB RAM, 80 GB tárhely jár.
Kb 200 USD-vel többért 2.2 GHz-es processzoros, 4GB RAM-mal és 500 GB tárhellyel felszerelt Hackintosh-t lehet építeni. Bár a különbségek nem hatalmasak, még vannak előnyei egy ilyen összerakott rendszernek a gyári Apple termékhez képest.

Természetesen mindig is olcsóbb lesz egy összeszerelt PC, mint egy Macintosh. Így van ez a Dell, Sony és más az Apple-höz hasonló rendszerek esetében is. Azok is drábábbak, mint egy garázs-PC. Nem kell megfizetni a márkanevet, a számítógép megalkotásához szükséges fejlesztési díjakat és a hozzá tartozó szolgáltatásokat sem. Persze a végeredmény sem Mac lesz, nevezzük inkább "FrankenMac-nek".

A hardver
Nem létezik "tökéletes recept" erre a kérdésre. Több hardveres konfiguráció is működik, de lehetnek velük problémák is. A legfontosabb az egészben az alaplap, mert ehhez kellett igazítani a szoftveres megoldásokat. Különböző alaplapoknál, különböző megoldásokra lehet szükség. Ezeknek mindig utána kell járni. Egy Mac esetében elegendő csak bekapcsolni a gépet és máris száguldhatunk, míg a FrankenMac-nél több órás hullámvasutazás után látjuk csak meg a startvonalat.

A Lifehacker oldala a következőkből építette saját rendszerét:
- ASUS P5W DH Deluxe alaplap
- 2.2GHz-es Intel Core 2 Duo processzor
- GeForce 7300GT grafikus kártya
- 500GB-os merevlemez
- Antec Sonata ház
Nekik ez bevált és kb 850 USD-be került, bár néhány kuponnal sikerült 800 USD alá szorítaniuk az árat.

Telepítés
Itt rögtön felhívnánk a figyelmet arra, hogy egy ilyen összeszerelt PC-re történő Leopard telepítés megszegi az Apple licensz feltételeit. Vagyis nem legális. Magáról a folyamatról nem is számolunk be, mert más oldalak részletesen írnak róla. Csak annyit fűznénk hozzá, hogy nem egyszerű. BIOS trükkökre, a Leopard telepítő lemezének módosítására van szükség. Egy átlagos számítógépes felhasználónak ezek a lépések eléggé bonyolultnak tünhetnek és valójában azok is. Tulajdonképpen, ha belegondolunk az egészre ráfordított idő, barkácsolás sokaknak többe kerülne, mintha egy Mac-et megvétele. Nem biztos, hogy minden elsőre működni fog. Lehet, hogy más hasonló barkácsoló doktor segítségére lesz szükség.
A telepítés követően is speciális parancsok kellenek a rendszer felélesztéséhez, mert az OS X nem fog csak úgy magától elindulni. A profiknál néhány órás, a kevésbé profik esetében néhány napos barkácsolás kellhet az rendszer helyes induláshoz.

Ezután a program valószínű jól fog működni. Tehát a gyárilag mellékelt Safari, Mail és egyebek mind futnak majd. Viszont a szoftveres rendszer frissítésekkel már lehetnek problémák. Az Apple gyakran ad ki frissítéseket, amelyek a rendszer biztonságát növelik, a kisebb-nagyobb funkcionális gondokat javítják. Egy Mac-en ezek a frissítések néhány perc alatt feltelepíthetőek és onnantól a Mac működik tovább. A barkácsolt PC-ken nem mindig ez a helyzet. Pl a 10.5.1 telepítése rendesen letfut, de a számítógép nem fog OS X-be indulni mindaddig, míg a rendszert további parancsokkal helyre nem hozzuk.

Egy egy ilyen FrankenMac tulajdonosa jobb, ha kerülni a Mac-es fórumokat és kereskedőket is. Tölük nem sok segítséget kapnak majd. Nem csak azért mert nem fognak rajtuk segíteni, inkább azért mert olyan problémákkal találkozhatnak, amellyel egy normál Mac-es nem fog.

Vannak programok, amelyek az eltérő hardver miatt nem fognak helyesen működni. Lesznek olyanok is, amelyek egyáltalán nem indulnak majd el. Aki munkára használja a számítógépét, nem biztos, hogy egy ilyen instabil környezetben szeretne dolgozni. Játszadozásra még jó, de amikor egy határidős munka beadásáról csúszik le az ember - mert a rendszer BIOS-át kell bütykölni - már nem biztos, hogy megéri.

Ez az egész rendszer frissítés egyfajta macska-egér játék az Apple és a hackerek között. Valószínű sokáig fog még folytatódni. Az Apple meg fogja próbálni megnehezíteni a FranckenMac-ek használatát, míg a kalandos kedvű felhasználók kitartóan elszórakozgatnak újabb és újabb megoldások feltérképezésével.

Megéri-e?
Lesznek olyanok akiknek még így is megéri, de legtöbben inkább a stabilabb utat választjuk. Végülis a Mac mér a kezdetek kezdete óta az egyszerűségről, megbízhatóságról szólt. Ez az egész folyamat valahogy éppen az ellenkezőjét hírdeti a Mac-es "feeling"-nek.

Források:
http://lifehacker.com/software/hack-attack/build-a-hackintosh-mac-for-under-800-321913.php
http://lifehacker.com/348653/install-os-x-on-your-hackintosh-pc-no-hacking-required/
83 hozzászólás
Attil@
2008. 04. 21. @ 12:47
Attil@ képe

Érdekes, hogy csak most volt itt errõl szó. Én annak idején PC-s koromban tettem fel a gépre OS X-et és mivel úgy válogattam össze a gépemet, hogy az a lehetõ legtöbb dologban megegyezzen az Apple developerek által kapott PC-kkel (ez még az inteles átállás hajnalán volt) és lám, nem volt semmi problémám, max annyi, hogy alig volt Universal binary program, sok progi emulálva futott, elég lassan. A rendszer pöccre indult, frissíteni is lehetett (csak nem a SW update menün keresztül) meg minden. Ami nem volt, az hangbemenet, 5.1 helyett, csak sztereó kimenetem volt. Viszont a Bluetoothomat és az USB 2.0 kártyámat felismerte. Ezeket késõbb, amikor megvettem a PowerMac G4emet át is raktam bele.

Miért jó mégis a FrankenMac?
Leszámítva a konfigurációs balhét, egy ízelítõt kaphatunk az OS X világából. Kedvünkre tesztelhetjük, szokhatjuk, hogy megnézzük: tudunk-e váltani.

tnacsak
2008. 04. 21. @ 13:13
tnacsak képe

...ahogy egyes kevésébé szerencséseket, vagy inkább kevésbé tapasztaltakat egy életre elriaszthat a Mac használatától egy kudarcsorozat. "Pont olyan mint a Linux, sokat kell szívni vele" - ahogy ez az állítás nem egyértelmû Linuxra sem, ettõl függetlenül erre a következtetésre lehet jutni egy Hackintosh-sal.

solareclipse
2008. 04. 21. @ 13:21
solareclipse képe

azért azt tegyük hozzá ami amerikába 200 dollár az itt 50e forint :)
de ami kint egy félhavi fizu az itt 2 havi...
lehet ezért épülnek hacklik nem?

liebmann
2008. 04. 21. @ 13:44

bakker, ennyire szubjektív, akaratát rád erõltetõ, hittérítõ írást rég olvastam.

elég lett volna annyit írni: a hackintos szar, mert a mac kereskedõknek nem lesz pénzük, meg sok a macera vele, vegyél normál mac-et.
De ahogy sulykolva van benne hogy a hackintosh miért szar, az azt idézi, ahogy a win-hívõk szoktak érvelni a win mellett.
(az tuti kompatibilis, egyszerûbb rá a programbeszerzés, mindenkinek az van stb...)
Kicsit zavaró néha ez a szemellenzõs szemlélet.

Ráadásul ha pl. két márkás laptop szinte ugyanazzal a hw-vel van felszerelve, csak az egyik márka az Apple, a másik mondjuk a Toshiba, akkor miért van 100-150.000 Ft különbség a két gép között? Marketing, marketing, marketing.
Szóval Think Different, tessék merni másképp gondolkodni!

Wolfch!ld
2008. 04. 21. @ 14:10
Wolfch!ld képe

Részemrõl annyit tennék hozzá, hogy van egy G4-es PowerMac-em, amit azért vettem, mert annó jó egy éve a saját asztali PC-mre próbáltam rábeszélni a Tigrist. Ez inkább kevesebb mint több sikerrel járt, de végülis ment vele, és ez adta az alapot. Az említett G4-es megvétele meg csak megerõsítette benne, hogy karira megajándékozom magam egy G5-össel. De addig is felváltva tolom a G4-et, valamint x86-os Mac-el kompatibilis asztali PC-met, amin most már a Leopard szaladgál.

huta9020
2008. 04. 21. @ 14:17
huta9020 képe

Egy új iMac és egy használt Mini vásárlása után, a következõ gépemen aligha lesz Apple logo. Hajlandó vagyok többet fizetni a design-ért és a minõségért. Sajnos, azonban az Apple hardver megoldások PC-s átlag feletti minõsége enyhén szólva is kétséges.

nszb
2008. 04. 21. @ 14:44

Ha nem lenne Hackintosh, nem hiszem, hogy ma egy alu 20"-os iMac lenne az asztalomon.

Nekem az adta az alapot, hogy elõtte két hónapig próbálgattam a Tiger-t a PC-men. Tisztában voltam vele, hogy amit ahhoz képest az OS X nyújt egy natív környezetben az ennél csak jobb lehet.

Elõtte sokat gondolkodtam, hogy ki kéne próbálni a Mac-et. Talán maximum egy Mini-be ruháztam volna be. Ez a két hónap PC-s próbálgatás olyannyira meggyõzött, hogy egy iMac lett belõle, a PC-met meg elküldtem nyugdíjba.

Én úgy gondolom, hogy ha valaki van annyira értelmes, hogy átlátja, amit egy PC-n nyújt a hackelt OS X az egy gyenge utánzat, akkor az megfelelõ alapot kaphat egy - Magyarországon óriási - beruhásás elõtt. Ha valakit annyira nem érdekel az OS X és a Mac-ek világa, hogy körbenézzen, és tisztában legyen azzal, hogy Hacintosh nem egyenlõ Macintosh, az meg is érdemli, telepítse csak tovább félévente újra a Windows-át, és bõvítgesse tovább a garázs PC-jét évente.

taklert
2008. 04. 21. @ 15:41
taklert képe

Csak egy indok a sok közül, miért jó a Mac:
Soxor elõfordult, hogy egy pendrájvon szét van cseszve a partíció, és winfos nem akarja formázni...
Ilyenkor a Disk Utility a legtöbb esetben simán formázza, pedig olyan is volt amikor a gazdája már ki akart dobni egy 1GB-os pendrájvot!!... Én meg simán megformáztam.
Meg még sorolhatnám...
Bár valóban a Tigeres idõk egy kicsit jobbak voltak, de aki régóta Mac-es az emléxik arra is, amikor még a Tiger bejött, azzal is volt elég sok gond.
Be lesznek foltozva a Leopard sebei is...
Magával a Hardverrel meg nem igazán van gond.

kesigomu
2008. 04. 21. @ 16:43
kesigomu képe

Csak annyit fûznénk hozzá, hogy nem egyszerû. BIOS trükkökre, a Leopard telepítõ lemezének módosítására van szükség. Egy átlagos számítógépes felhasználónak ezek a lépések eléggé bonyolultnak tünhetnek és valójában azok is. Tulajdonképpen, ha belegondolunk az egészre ráfordított idõ, barkácsolás sokaknak többe kerülne, mintha egy Mac-et megvétele. Nem biztos, hogy minden elsõre mûködni fog. Lehet, hogy más hasonló barkácsoló doktor segítségére lesz szükség.
A telepítés követõen is speciális parancsok kellenek a rendszer felélesztéséhez, mert az OS X nem fog csak úgy magától elindulni. A profiknál néhány órás, a kevésbé profik esetében néhány napos barkácsolás kellhet az rendszer helyes induláshoz.


A tárgyilagosság a hitelesség forrása. Igaz, hogy egy tök 0 bites felhasználónak komoly problémái lehetnek, és az is, hogy install bármilyen vasra és megy az enyhén szólva túlzás. Azonban a 0 bites usernek a Windows install is komoly problémákat okoz. Csináltam egy tesztet, mivel nagyon sok operációs rendszert és megoldást kell nap mint nap tesztelnem, ellenõriznem ilyen-olyan okokból.

http://www.kesigomu.hu/epitsunk-macpro-t/

Persze az eredmény az új MacPro-t meg sem közelíti. Véleményem szerint a Leopard és a Tiger is, mint operációs rendszer, az átlag embereknek az esetek túlnyomó részében (95%) sokkal jobb választás volna. A tesztre használt gépezetnél CineBenchvel készítettem méréseket és természetesen mellé tettem egy általam használt 3 GHz-s 8 magos MacPro eredményét is. Sajnos korábbi 2,8 GHz-s 4 magos MacPro eredményt nem tudtam produkálni, mert olyan gépem nincs.

http://www.kesigomu.hu/hackpro-tapasztalatok/

A jelenlegi osx86-os installok már viszonylag könnyen telepíthetõek, de fontos a jól összeválogatott vas. Hozzáteszem, hogy ez nagyjából biztosítja a jó minõséget, esetenként az Apple minõség felett is akár. Az így beüzemelt hacklik teremthetnek az Apple számára új vásárlókat. Aki kipróbálja és megszereti a rendszert, elõbb vagy utóbb nagy valószínûséggel készüléket is vásárol. Hozzáteszem, hogy ezek a jóértelemben vett hackerek nagyon jó labort is biztosítanak az Apple részére pl videó és audió-, hálózati eszköz driverek területén.

A teszteket csupán a legendák elhessegetése végett készítettem. Az idézett szöveghez annyit tennék hozzá, hogy a telepítés egy megfelelõ konfigurációra ugyanannyi idõ, mint egy Apple masinára. A jelenlegi telepítõkkel semmi hókuszpókra nincs szükség. Természetesen hibák, gondok, problémák adódhatnak, aki ilyen fába vágja a fejszéjét, az szerintem ezzel számol. Az a megállapítás teljes mértékben hamis, hogy a ráfordított idõ, energia és költségek kitennék egy Mac megvételének az árát.
Igaz azonban, hogy bemenni egy Apple kereskedésbe, megvásárolni az áhított Macet, otthon kicsomagolni és bekapcsolni sokkal jobb, egyszerûbb és más a feelingje is.

További kommentárt nem fûzök a dologhoz.

Ulkesh
2008. 04. 21. @ 16:49
Ulkesh képe

liebman:
Látom savanyú a szõlõ...

"Ráadásul ha pl. két márkás laptop szinte ugyanazzal a hw-vel van felszerelve, csak az egyik márka az Apple, a másik mondjuk a Toshiba, akkor miért van 100-150.000 Ft különbség a két gép között?"

Kérdezd a Toshibát, hogy miért adja drágábban.. :)
Mert ugye nem az Apple a drágább..

http://www.notebook.hu/notebook/toshiba/sat/toshiba-u300_111

Ennél pl. a legkisebb Macbook is erõsebb és jóval olcsóbb.

T_Z
2008. 04. 21. @ 17:00
T_Z képe

nszb:

"Én úgy gondolom, hogy ha valaki van annyira értelmes, hogy átlátja, amit egy PC-n nyújt a hackelt OS X az egy gyenge utánzat"

Sokak megprobálják feltenni az OS-t a már meglévõ gépükre és nem igazán boldogulnak vele. Miért is? Mert nem megfelelõ a hardwer.

Pl. Az én konfigom nem egy nagy szám. De nelem megfelel.

Asus P5L-VM 1394- IntelŸ 945G IntelŸ ICH7
Core 2 Duo E6300 1.8Ghz
Shapphire HD2600XT 512 MB GDDR3 PCI-E
Realtek ALC883 High Definition Audio
Realtek Ethernet RTL8139 PCI
Kingston DDR2 667 MHz 4 GB

Egy bibi van mégpedig az alaplapi hálókártya nem megy. Ezt helyetesitettem egy PCI-os kártyával.

Továbra is azon a véleményem vagyok hogy az Apple drága. Azt mods ne nézzük mennyi az én fizetésem.
Vegyünk alapul egy iMac-et hogy mennyibe kerül. Azt PC-s viszonylatban joval olcsobban összerakod. (Márkás cuccokkal is)
Egy másik példa.
Az NVIDIA GeForce 8800GT 512MB Mennyibe is kerül egy MacPro-ba? KB. 140.000 Ugyan ez a kártya PC-be? KB 70.000
Mitõl jobb amit MacPro-ba teszel? Semmivel. Hameg lecseréled a frimware-t a PC-s kártyán már mehet a Pro-ba.

Elfogadom hogy egy egyedi gép drágáb. De az Apple néha tulzásokba esik...

Idézek egy barátomat. :) "A Mac azóta PC mióta Intel-re váltott."

petnekiabel
2008. 04. 21. @ 17:13

A cikk eredetijét olvastam (nem tudom, Dombi az egészet lefordította-e, mindenesetre köszönet illeti), az teljesen kiegyensúlyozott írás volt. Szépen leírja, mit tapasztal, a mérlegelést az olvasóra bízza. Igazából most olvastam elõször olyan írást a témában, amelyikrõl nem sütött, hogy valamelyik irányban nagyon elkötelezett és a szájunkba akarja rágni a "helyes" megoldást.

Én további apróságokról szívesen olvastam volna, pl. a zajszint kérdése. Végül erre a kommentek között részletesen válaszolt a szerzõ, pl. azt is leszögezte, hogy ha valakinek nem drága az ideje, hogy ezzel foglalkozzon, az baromi jól jár anyagilag.

xedos
2008. 04. 21. @ 17:30
xedos képe

Én építkezés miatt kénytelen voltam elhadni a Macbook Pro-mat...
Vettem egy pc-s laptopot. Nulla tapasztalattal kb 3nap alatt sikerült életre
keltenem egy OSX 10.4.11-et rajta.
Volt hang, usb, wifi,bluetooth -sajna a SONY noti LCD vezérlésénél valami nagyon más mint amit várt volna, ugyanakkor külsõ monitorral tökéletes volt.
Ideiglenes megoldásnak jó volt, de nagy lökést adott, hogy szerezzek egy használt alu iMac-et :-)

OpenEye
2008. 04. 21. @ 19:23
OpenEye képe

Számomra: buherafelhasználók és akinek anyagilag gond az menyen Hackli felé, akinek a kényelem, dizájn és anyagilag nem probléma valamint vállalkozások csak legális és csak eredeti!

Gurti
2008. 04. 21. @ 19:34
Gurti képe

OpenEye, ott a pont, kinek a pap, kinek a papné, egy a fontos OSX :-))))))))

brezo
2008. 04. 21. @ 21:13

Hátha valaki nem ismeri:
http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page

Korrekt beszámolók gyári asztali gépekrõl, laptopokról. Mire, hogyan megy fel az OSX akármilyen változata, és hogy viselkedik rajta?

Ha nem is farag az ember ilyesmit, akkor is érdekes átnézni.

RasTasi
2008. 04. 21. @ 21:29
RasTasi képe

:) érdekes, én berakom a telepítõt, elindul, telepítek, bootolok és megy.
persze, módosított... a magyar osx86 project test5-ös verziója.
Szóval ha jól össze van válogatva a hardver, akkor kamu hogy napos szenvedés megcsinálni.

liebmann
2008. 04. 21. @ 21:40

ulkesh:
nem, nem savanyú a szõlõ, két alma is figyel nálunk otthon.
elég régóta használok osx-et, de szinte ugyanaz az a hw, ami egy macbook-ban van, 150.000 Ft körül elérhetõ a többiektõl...(Dell, Fujitsu)
imádom a mac-em és jó pár barátomat beszéltem rá, de nem értem az elvakult mac fanatikusokat.
az apple cuccai baromi jók, de az intelre váltás óta van néhány iszonyatosan bosszantó hülyeségük. és nem az árképzésrõl beszélek...

priby
2008. 04. 21. @ 21:47
priby képe

nekem unokaöcsém épített egy ilyen szerzetet, vmi gond volt az elején a video driver-rel, de utána szépen ment. 2,2ghz dc/4gb ram/hd2600xt 256mb/2x400gb hdd/egy (viszonylag)kulturált fekete ház/lightsribe "superdrive :)", stb.
kellett egy pc (szla és nagyformátumú nyomtatás) is, tehát a próbalehetôség adott volt. mindez anno kevesebb, mint brutó 130k-ért (alap mini asszem 180k volt) és az winpc-ként kevés lett volna. persze a mac-jeink sokkal szebbek, de lassabbak is. viszont drágábbak. :)

ANTIpc
2008. 04. 21. @ 22:03

érdekes, én berakom a telepítõt, elindul, telepítek, bootolok és megy.
persze, módosított... a magyar osx86 project test5-ös verziója


Ez eleg frankon hangzik...remelem igy is van, illetve faszan megy a szeker a kesobbiekben is :)
Amugy mi a vas?

bolinas
2008. 04. 21. @ 22:18
bolinas képe

"Egy másik példa.
Az NVIDIA GeForce 8800GT 512MB Mennyibe is kerül egy MacPro-ba? KB. 140.000 Ugyan ez a kártya PC-be? KB 70.000
Mitõl jobb amit MacPro-ba teszel? Semmivel. Hameg lecseréled a frimware-t a PC-s kártyán már mehet a Pro-ba."

Ezt honnan veszed??? Az Apple oldalán 279 dollár, azaz 45eFt, most rendeltem németországból egy ilyet, és még ott is csak 55.000 Ft.

Ulkesh
2008. 04. 21. @ 22:19
Ulkesh képe

liebmann:

"ugyanaz az a hw, ami egy macbook-ban van, 150.000 Ft körül elérhetõ a többiektõl...(Dell, Fujitsu)"

Persze ez nem igaz, de jól hangzik..

Macbook-hoz hasonló

Fujitsu konfig: 383.880 Ft
http://www.notebook.hu/notebook/fusi/lifebook/lifebook_s6410

Dell: 323.999 Ft
http://www.notebook.hu/notebook/dell/xps_sorozat/dell_xps_1330_red

Toshibát már fentebb linkeltem.

A Macbook gyakorlatilag erõsebb kiépítésben is olcsóbb.

--

Légy szíves ne gyere a 100-150 ezres Amilo sorozattal, mert egyrészt nincs 13.3-as kijelzõjû modell, másrészt nem egy súlycsoport. A Macbook-ok esetében is vannak problémák, de a FuSi gépek átlag 45%-ának 2 hónapon belüli meghibásodási arányához képest szuper, megbízható eszközök.

Ulkesh
2008. 04. 21. @ 22:23
Ulkesh képe

"Egy másik példa.
Az NVIDIA GeForce 8800GT 512MB Mennyibe is kerül egy MacPro-ba? KB. 140.000 Ugyan ez a kártya PC-be? KB 70.000
Mitõl jobb amit MacPro-ba teszel? Semmivel. Hameg lecseréled a frimware-t a PC-s kártyán már mehet a Pro-ba."

Itthon is 69.900 Ft.

ANTIpc
2008. 04. 21. @ 22:24

vintezis:
Nemtom mi a magyar listaar (ha nem az amit Handras allit), de van egy olyan erzesem hogy elegge mas vilag.
Amugy szerintem innen vette az arat: http://handras.hu/?p=677

Ulkesh
2008. 04. 21. @ 22:25
Ulkesh képe

"most rendeltem németországból egy ilyet, és még ott is csak 55.000 Ft."

Ugye tudod, hogy nem mindegy, hogy melyik kártyát, melyik Mac Pro-hoz rendeled. 2 féle 8800-as van, egy az új, egy a régebbi modellhez.

onlymac
2008. 04. 21. @ 22:30
onlymac képe

üdv!

én is feltettem a régi gépemre az OS X-et mert miután egy jó ideje Macbookolok nem volt használva :)
Letöltöttem a netrõl a Kalyway féle OS X 10.5.2-t feltettem, és MÛKÖDÖTT! pedig a PC-t nem ugy válogattam össze, a config nem egy nagy eresztés:
Gigabyte GA-8TRCC410M-N alaplap
DualCore Intel Pentium D 805, 2666 Mhz proci
Geforce 7300 gs video
2x512MB DDR2 RAM
Seagate 250GB SATA hard disk:

Kezdjük ott, hogy a neten az alaplapomról SEMMIT nem lehet találni a neten pontos száma alapján se!..
Kép tökéletes, minden olyan mint a Macbookomon,Lan van, hanghoz meg fel kellett tenni egy drivert és csuma..

pár napja tettem fel igaz azóta se kapcsoltam be a PC-t mert itt a Macbook de rajta van és mûködik 100%-osan
ja és a lepolyénabb: MAC PRO-nak látja a PC-t :D

OpenEye
2008. 04. 21. @ 22:45
OpenEye képe

na azért nem pár nap meg 1-2 hónapot vegyünk alapul... olyan akinek legalább fél éve többnyire problémamentesen?

OpenEye
2008. 04. 21. @ 22:47
OpenEye képe

nekem a haklipc olyan mintha loptam volna egy MacBookot és annál aztán egyik PC-s se olcsóbb... az illegális többnyire olcsóbb mint a legális...

RasTasi
2008. 04. 21. @ 22:54
RasTasi képe

ATIpc:
http://rastasi.waldorf-godollo.hu/site/szamitogepek/pentiumd
bõvebben, ichat

OpenEye: nekem több mint 1 éve problémamentes.

ANTIpc
2008. 04. 21. @ 23:04

Ok, thx.

T_Z
2008. 04. 21. @ 23:27
T_Z képe

vintezis:

Ulkesh:

"Itthon is 69.900 Ft."

Olvasgattam Handrás Blogját. Ö írta hogy 149.000.
Csak mosolyogtam rajta mire kényszerült. :)

http://handras.hu/?p=677

T_Z
2008. 04. 21. @ 23:49
T_Z képe

Ulkesh:

Köszi az eligazitást.

T_Z
2008. 04. 22. @ 00:04
T_Z képe

Hihetõ volt mivel egy kereskedõ. :)

laximus
2008. 04. 22. @ 00:24
laximus képe

Egy haverom - hozzáteszem elég nagy számítógép mágus, - nemrég varázsolta fel egy 150-160ezres PCre a Leót. Nem tudom pontosan milyen konfig, de mindig jó cuccai vannak. Leteszteltem, és leszakadt a pofám: tökéletesen fut, Software Update neten keresztül megy , minden olyan amilyennek lennie kell - még az az egy -két bug is pont az ami nálam van az iMac-en - és MacPRO-nak azonosítja a System Profiler. Kicsit mintha gyorsabban jönne fel és egy-két animáció mintha simább volna. ??? Ja és szép áttetszõ a menüje, mint a 10.5.0-ben volt azelõtt, persze ezt már õ kreálta, valamit átírt valahol. Azóta nekem is megint szép áttetszõ megint a 10.5.2-ben. =) Egy másik haverom aki Macintosh vásárláson gondolkozott, most már máson gondolkozik... hmm...

Ulkesh
2008. 04. 22. @ 00:52
Ulkesh képe

"Ja és szép áttetszõ a menüje, mint a 10.5.0-ben volt azelõtt, persze ezt már õ kreálta, valamit átírt valahol. Azóta nekem is megint szép áttetszõ megint a 10.5.2-ben."

Nagy tudás kell hozzá :)
System Preferences/Desktop & Screen Saver/Translucent Menu Bar

--

Ez a Hackintos dolog addig jó móka, amíg az Apple nem érzi veszélyeztetve a piacát ezektõl a megoldásoktól.
Mert ha bekeményít, akkor ezeknek az emberkéknek marad egy PC-jük, amire szipogva telepíthetnek Vistát, ha valamivel használni is akarják. :)

laximus
2008. 04. 22. @ 01:03
laximus képe

bocs nem arra gondoltam, - az nekem pont nem tetszik,- hanem a jobb klikk menüre, vagy hogy hívják, nem jut szembe... =) környezeti menü, vagy mi...

pontscho
2008. 04. 22. @ 01:05

Itt rögtön felhívnánk a figyelmet arra, hogy egy ilyen összeszerelt PC-re történõ Leopard telepítés megszegi az Apple licensz feltételeit. Vagyis nem legális.

Valóban, viszont pár helyen mar kifejtették, hogy ez valójában miért nem büntethetõ, Slashdot-on és Google-n utána nézhet akit érdekel.

Én úgy gondolom, hogy ha valaki van annyira értelmes, hogy átlátja, amit egy PC-n nyújt a hackelt OS X az egy gyenge utánzat

Baromság. Az OS ugyanazt a felhasználói élményt hozza Hackintoshon is, mint "normál" Apple gépen. Maximum az eredeti Apple gép jelenléte által gerjesztett nihilista-pénisz növelõ hatás hiányzik.

Ulkesh
2008. 04. 22. @ 01:16
Ulkesh képe

pontscho:

"Valóban, viszont pár helyen mar kifejtették, hogy ez valójában miért nem büntethetõ"

Ki lehet fejteni sok mindent, de attól még illegális és büntethetõ.

"Baromság. Az OS ugyanazt a felhasználói élményt hozza Hackintoshon is, mint "normál" Apple gépen."

Nem tudom, én próbáltam, de inkább Windows feelingem volt a driver vadászat és a ki-kilépegetõ, hibásan mûködgetõ alkalmazások miatt..

PAraNOia
2008. 04. 22. @ 01:50
PAraNOia képe

Ulkesh

Azért ne túlozzunk, egy egyszerû szerzõdésszegés nem bûncselekmény, így nem is büntethetõ.

Ulkesh
2008. 04. 22. @ 02:04
Ulkesh képe

PAraNOia:
Hát igen, gondolom a BSA is azért gazdagszik, mert ezek a szerzõdésszegések nem büntethetõk.. :)
(Az Apple BSA tag)

-

Nos, az OSX egy Macintosh számítógép szerves részét képezi, ugyanúgy, mint mondjuk egy Nokia mobil esetében a Symbian rendszer, vagy a Windows Mobile egy PDA-n.
Ennek visszafejtése, feltörése, más a gyártó által nem engedélyezett célra felhasználása eléggé büntethetõ cselekmény.
Aki azt hiszi, hogy ez nem így van, az igencsak naiv...

Az más kérdés, hogy egyelõre még nem lépett fel az Apple ez ellen, de ami késik...
Ugye senki nem hiszi el, hogy az a cég, amelyik képes New York-ot beperelni egy Alma logó miatt, az sokáig elnézi, hogy pár lelkes emberke aláássa az üzletét?

The Last Boy Scout
2008. 04. 22. @ 02:10
The Last Boy Scout képe

"Én úgy gondolom, hogy ha valaki van annyira értelmes, hogy átlátja, amit egy PC-n nyújt a hackelt OS X az egy gyenge utánzat"
Ezen felsírtam picit.

"Ez a Hackintos dolog addig jó móka, amíg az Apple nem érzi veszélyeztetve a piacát ezektõl a megoldásoktól.
Mert ha bekeményít, akkor ezeknek az emberkéknek marad egy PC-jük, amire szipogva telepíthetnek Vistát, ha valamivel használni is akarják. :)"
Mindenre van megoldás, ha más nem az, hogy azt használják, ami még ment. Szoftverfissíteni meg nem kötelezõ. Lásd ájfón.

PAraNOia
2008. 04. 22. @ 02:32
PAraNOia képe

Ulkesh:

Igazad van azok bûncselekmények, de ha nekem van egy legális Leom, amit feltuszkolok egy hackintoshra, akkor az nem bûncselekmény, hanem csak sima szerzõdésszegés. Én korábban is erre az esetre írtam, hogy ez nem bûncselekmény.

Ulkesh
2008. 04. 22. @ 02:53
Ulkesh képe

PAraNOia:

A legális OSX-et módosítás nélkül nem tudod telepíteni...

ANTIpc
2008. 04. 22. @ 04:09

Ez a Hackintos dolog addig jó móka, amíg az Apple nem érzi veszélyeztetve a piacát ezektõl a megoldásoktól.
Mert ha bekeményít, akkor ezeknek az emberkéknek marad egy PC-jük, amire szipogva telepíthetnek Vistát, ha valamivel használni is akarják. :)


En mondjuk akkor frissitettem utoljara rendszert mikor megvettem a gepem (G4 mini), koszonhetoen az elkepesztoen amator/igenytelen modon "tesztelt" frissiteseknek, ennek 2,5 eve, szal ha valami csoda folytan tonkrekurnak az osszes hackintosh-t, akkor is addig fogom hasznalni mig idegbajt nem kapok a lassusagatol, illetve
amig nem tartok igazan igenyt az uj rendszerre, uj programokra - ez legalabb 2, de inkabb 3 ev.
Addigra meg a 8-magos apple gep sem lesz majd tul draga larrabee-vel ha esetleg valtani kellene... ;)
Mindenesetre akkor is nyert az ember annyit az ugyon hogy par evig hasznalt egy imac-nel ~2x gyorsabb gepet ami feleannyiba kerult.

mflyer
2008. 04. 22. @ 16:00
mflyer képe

Dizájn: a gép az asztalom alatt van, nem is látom.
OS X: ugyanaz mint eredeti hardveren.
Teljesítmény: a MacPro kivételével mindegyik Apple gépnél erõsebb, jóval kevesebb pénzért.

Volt már sok Mac-em, most nem érzem hogy kéne. Az OS a lényeg.

OpenEye
2008. 04. 22. @ 16:04
OpenEye képe

LOL a Beszmacen szinte csak Haklisok vannak?

mflyer
2008. 04. 22. @ 16:07
mflyer képe

LOL hogy ez ennyire csípi a szemed.

OpenEye
2008. 04. 22. @ 16:58
OpenEye képe

nekem nem csípi, felõlem azt használsz amit akarsz... csak sajnálatos hogy MO = Warezcountry

mangaeva
2008. 04. 22. @ 18:08
mangaeva képe

OpenEye Azért nem mindenki :]. Én örömmel fogom kiadni azt a baszott sok pénzt egy Apple computerre a nyáron. Szerintem mindent lehet koppintani, meg mondhat bárki bármit hogy így felmegy PC-re úgy fel megy PC-re ez a véleményem. De az akkor sem lesz egy Apple gép. Nekem meg az kell és egy OS X :]

Hozzá szeretnél szólni te is? Először be kell lépned!